.

Merkezin Amacı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin amaçları şunlardır:

1) Küresel ve ulusal çapta önem kazanan yaşlılık, yaşlanma ve ileri yaş kavramları üzerine bilimsel etik kurallarına uygun etkili araştırmalar yapmak ve bu araştırmalardan doğan bilgileri kaliteli uygulamalı hizmet modellerinin oluşturulmasında kullanmak.

2) İleri yaş ile birlikte gelen ihtiyaç ve beklentilerin karşılanması adına disiplinler arası, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile istişare platformunu oluşturmak.

3) Bilgi ile yaşlanmanın sağlanması ve aktif, anlamlı ve gelişime açık bir yaşlılık dönemi inşa etmek.

4) İleri yaştaki kişilerin yeniliklere açık, ömür boyu öğrenen ve bağımsız bir yaşam sürdürmeleri için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak.

5) Teorik bilgilerin paylaşılması için yazım külliyeleri, sempozyum, kolokyum, çalıştay, söyleşi ve benzeri bilimsel toplantıları organize etmek.

6) Yaşlıların yaşamlarını sıklıkla etkileyen sorunlar, riskler ve durumlar ile ilgili farkındalık yaratılmak üzere kampanyalar ve gönüllülük esasına dayanan projeler üretilmesini sağlamak.

8) Gençlerin yaşlılara ilişkin damgalama ve olumsuz tutumlarının önlenmesini sağlamak ve kuşaklararası dayanışmayı geliştirmek.

7) Yaşlıların gerontolojik değerlendirme ve danışmanlık ile kişiye özel yönlendirmelerinin yapılmasını ve böylelikle yaşam kalitelerinin artırılmasını sağlamak.

8) Bakım veren profesyonellere, aile yakınlarına ve diğer aktörlere alanında uzman akademisyenler tarafından eğitimler vermek ve danışmanlık hizmeti almalarını sağlamak.

9) Yaşlıların kamusal, toplumsal ve bilimsel dünyada temsilini sağlamak.

10) Yaşlıların yükünü hafifletecek olan ev içi düzenlemeler ve etkin erişilebilirlik ağı ile yaşlı dostu kentlerin inşa edilmesi için kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği protokolleri hazırlanması için Rektörlüğe teklifte bulunmak.

11) Hizmetin hedef grubundan bağımsız, prensipte her sosyal hizmet türünde ve hedef grubunda kullanılabilir bir hizmet tasarım modeli geliştirmek yoluyla yaşlılık alanında net ve rasyonel bir hizmet üretim aşamasının ortaya koyulması için çalışmalar yapmak.

12) Bakıma muhtaç yaşlıların bakıma muhtaçlık sebeplerinin ve ihtiyaçlarının gerontolojik analizi ile kişiye özel bakım planının kamu yararı gözetilerek oluşturulması ve halkın kullanımına sunulması amacı ile Rektörlük onayı ile hastaneler, yaşlı bakım kurumları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, hemşirelik, eğitim bilimleri ve benzeri ilgililer ile iş birliği içerisinde çalışmak.

13) Uluslararası organizasyon ve üniversitelerle etkin bir iş birliği ağı kurmak ve ilişkide bulunmak; bu sayede bakım bilimi ve ileri yaş adına küresel güncel gelişmelerin iyi uygulama örneklerini takip etmek.

14) İstikrarlı ve sürdürülebilir, fayda sağlayan ve yaşlı odaklı; biyo-psiko-sosyal alanların tümünde insan onuruna yaraşır bir ileri yaş döneminin inşa edilmesi için gerekli önlemleri almak ve politikalar geliştirmek.

15) Yaşlıların yaşamlarını etkileyen sorunlar, gelişebilecek sağlık problemleri ve riskler konusunda farkındalık oluşturmak, önleyici faaliyetler ve girişimlerde bulunmak.

16) Yaşlının karşılaşabileceği yaşlılığa bağlı ya da gelişebilecek anatomik bozukluklara bağlı sağlık problemlerini tespit etmek, önleyici faaliyetler geliştirmek, hasta yakını ve bakım profesyonellerine yaşlı bakım eğitimi vermek.

Hakkımızda

  • Genel Bilgi
  • Merkezin Amacı
  • Misyon
  • Vizyon